Precedent2: Garden & House, Tokyo, by Ryue Nishzawa

gh01.jpggh02.jpggh03.jpggardenhouse05.jpg

This Tokyo five-storey townhouse by Japanese architect Ryue Nishizawa is fronted by a stack of gardens.

Located in a dense commercial district, the building provides a combined home and workplace for two writers. The site was just four metres wide, so Nishizawa designed a building that has only glass walls to avoid narrowing the interior spaces even further.

“My final decision of structure consisted of a vertical layer of horizontal slabs to create a building without walls,” said the architect.

Gardens are interspersed with rooms on each of the four floors of the building, creating a screen of plants that mask the facade from the eyes of passing strangers. Glazed walls beyond protect the interior from the elements.

“The entirety is a wall-less transparent building designed to provide an environment with maximum sunlight despite the dark site conditions,” added the architect. “Every room, whether it is the living room, private room or the bathroom, has a garden of its own so that the residents may go outside to feel the breeze, read a book or cool off in the evening and enjoy an open environment in their daily life.”

Staircases spiral up through the building, passing through circular openings in the thick concrete floor plates. A similar opening cuts through the roof, allowing taller plants to stretch through to the upper terrace.

Bedrooms are located on the first and third floors and are separated from meeting and study areas with glass screens and curtains.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s