Precedent3: House NA / Sou Fujimoto Architects, Tokyo

stringio (1).jpgHouse-NA-3.jpgtransparenthouse5.jpg

 

  • Architects

    Sou Fujimoto Architects
  • Location

    Japan
  • Architect

     Sou Fujimoto Architects
  • Area

    592.0 sqm

 

Described as “a unity of separation and coherence”, the house acts as both a single room and a collection of rooms. The loosely defined program and the individual floor plates create a setting for a range of activities that can take place at different scales. The house provides spaces of intimacy if two individuals choose to be close, while also accommodating for a group of guests by distributing people across the house.

Sou Fujimoto states, “The intriguing point of a tree is that these places are not hermetically isolated but are connected to one another in its unique relativity. To hear one’s voice from across and above, hopping over to another branch, a discussion taking place across branches by members from separate branches. These are some of the moments of richness encountered through such spatially dense living.”

Ranging in size from 21 to 81 square-feet, each floor plate is linked by a variety of stairs and ladders, including short runs of fixed and movable steps. Stratifying floor plates in a furniture-like scale allows the structure to serve many types of functions, such as providing for circulation, seating and workings spaces.

The short-spans allow for the thinness of the white steel frame. Complemented by the thin white-tinted birch flooring, many wonder where the utilities are hidden. Some floor plates are equipped with in-floor heating to help during the winter months, while strategically placed fenestration maximizes air flow and provides the only source of ventilation and cooling during summer.

The HVAC and plumbing equipment, as well as storage and lateral bracing are located in the thick, north-facing wall at the rear of the house. Additional lateral bracing is provided by a full-height bookshelf and lightweight concrete panels integrated within the side elevations.

Additionally, curtains were installed to provide temporary partitions that address the concern for privacy and separation.

Sou Fujimoto states, “The white steel-frame structure itself shares no resemblance to a tree. Yet the life lived and the moments experienced in this space is a contemporary adaptation of the richness once experienced by the ancient predecessors from the time when they inhabited trees. Such is an existence between city, architecture, furniture and the body, and is equally between nature and artificiality.”

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s